Lägenheterna

BOFÖRENINGEN Bo1oo

Mer än ett vanligt hyreshus

En titt in bakom fasaden

Lägenheterna i Bo100 har formats av ganska personliga berättelser om hur man vill ha sitt boende. Betyder det att ingen annan

än formgivaren vill bo i dem?


En del tänkte så: ”Den här lägenheten är så extrem så ingen annan kan bo där”. Så sas det till exempel om den av Bo100s lägenheter som väckte mest uppmärksamhet, en slags etta på 113 kvadratmeter i två våningsplan med ett stort hål i stället för golv resp tak och ett stort runt badkar med utsikt genom stora fönster över angränsande Monbijougatan.

Ivo Waldhör, arkitekt för och initiativtagare till Bo100, avvisade redan innan allt blev klart tanken på att ingen skulle vilja överta en så personligt och ibland udda utformad lägenhet.

– Tror inte alls på det. Det känns i varje lägenhet i Bo100 att någon har lagt ner arbete, engagemang och kärlek. Därför upplever man lägenheterna som vackra, förklarade Ivo Waldhör i ”Boken om Bo100” som MKB gav ut 1991.

Och spaningen var inne på rätt spår – några problem att hitta nya hyresgäster till lediga lägenheter har inte uppstått.


Badrummen är i genomsnitt 1,5 kvadratmeter större än vad det svenska ”normalbadrummet” var 1991.

NATURLIGA MATERIAL

• För samtliga lägenheter gäller att man valde bort de på 90-talet populära plastbaserade materialen i golv, fönster, dörrar och lister till förmån för trä och andra mer naturliga material.

SÄKERHETSDÖRR

• Alla lägenheter har säkerhetsdörr i från början valfri färg.

LJUST OCH RYMLIGT

• Planlösningarna präglas av stora, ljusa och rymliga rum, ibland med olika takhöjd. Öppningar och vinklar skapar kontakt mellan olika rum och delar av lägenheterna.

TJOCKA VÄGGAR

• Alla lägenheter i Bo100 har extra tjocka väggar mot utsidan och angränsande lägenheter. Det innebär bättre ljudisolering, men också en större flexibilitet för placering av rör och ledningar. Detta gav också friare tyglar för hur kök och badrum kunde placeras i förhållande till andra lägenheter.

STORA BALKONGER

• Balkongerna är ofta större än vad som var standard i flerfamiljshus på 90-talet. En del lägenheter har flera balkonger, en lägenhet har tre balkonger.

MYS I STORA BADRUM

• Badrummen är i genomsnitt sex kvadratmeter stora, vilket är cirka 1,5 kvadratmeter mer än vad det svenska ”normalbadrummet” hade 1991. Många badrum har fönster, sittytor, bänkar och extra hyllor och i några fall extravaganta badkar.

MÅNGA FÖNSTER

• Många och stora fönster, inte sällan från golv till tak med för varje lägenhet individuellt utförande och färg utåt

6lägenheter är i två plan.

4lägenheter har nivåskillnader inom lägenheterna.

5lägenheter har skafferi som man kan gå in i.

19lägenheter har kök med öppen planlösning (viket inte var så vanligt när Bo100 byggdes).

TILL STARTSIDAN