Det började med att fastighetsägaren MKB gav ett stipendium till konstnären Ernst Billgren.
Som tack eller möjligen som krav skulle Billgren göra ett offentligt konstverk i anslutning till något av MKB:s många fastigheter.
I ett litet hörn mellan två MKB-hus, varav Bo100 var ett, uppfördes 1993 Grävlingtrappan (se bild).
Billgrens verk gav en ny dimension till Bo100. Verket blev ytterligare en anledning för många att stanna till och tänka fritt.
...men alla gillade inte grävlingen. En marsnatt 2014, en kväll och en natt då det var oro på stan och attacker mot 8 mars-firare på Möllevången, slogs Grävlingtrappan sönder och samman av okända vandaler. Sorg, ilska och saknad – många hyresgäster och närboende hade tagit grävlingen till sig och vittnade om sitt förhållande till konstverket i de många tidningsartiklar som följde på vandaliseringen.
Ganska omgående efter vandaliseringen fick Malmökonstnären Björn Carnemalm, med Ernst Billgrens godkännande, uppdraget att göra något på samma tema. Tanken var inte att göra om eller återskapa den ursprungliga grävlingtrappan utan att i samklang med Ernst Billgren, låta verket ta ett nytt steg, en slags fortsättning på historien om en grävling som vilar sig på en färgglad mosaiktrappa.
I slutet av 2015 kunde Grävling på flykt avtäckas. Själv grävlingen hade då hunnit en bit upp på Bo100:s vägg, utom räckhåll för vandaler.